Wat is Ayurveda?

WAT IS AYURVEDA?

Ayurveda is het ‘zusje’ van yoga en betekent letterlijk de ‘kennis van het leven’.  De ‘sistersiences’ Yoga & Ayurveda zijn al duizenden jaren verweven en vullen elkaar perfect aan. Ze zijn allebei gebaseerd op een holistische benadering, wat betekent dat ze kijken naar het grotere geheel. Niet alleen naar de connectie tussen je body, mind & soul, maar ook naar jouw verbinding met de wereld om je heen. Ayurveda is een preventief gezondheidssysteem dat werkt met een persoonlijke aanpak afgestemd op jou unieke eigenschappen. Misschien heb je al eens een ayurvedische massage gehad of ben je bekend met oil pulling, golden milk, tongschrapers, energyballs, intermediate fasting of 'dry brushing' allemaal voorbeelden die hun oorsprong vinden in Ayurveda! 

GEBASEERD OP 5 ELEMENTEN

Onze hele wereld bestaat uit 5 elementen: aarde, water, vuur, wind & ruimte. Niet alleen de aardbol zelf, maar ook de stoel waarop je zit, alles wat je eet en je eigen lichaam is opgebouwd uit deze elementen. De mineralen uit de aarde vindt je terug in je botten, tanden en nagels, in de vorm van calcium en magnesium bijvoorbeeld. En waarschijnlijk wist je al lang dat je lichaam voor een belangrijk deel uit water bestaat, in je cellen, je bloed en andere lichaamssappen. Vuur staat symbool voor transformatie. Een vuurtje in een houtkachel zet bijvoorbeeld hout om in warmte en licht. In je lijf werkt dat op een vergelijkbare manier. Je lijf heeft zijn eigen vuurtje, je spijsverteringsvuur, dat voeding omzet in energie. Dat dat ook letterlijk flink kan branden heb je misschien wel eens gemerkt als je last had van brandend maagzuur. Wind en ruimte zijn sterk met elkaar verbonden. Wind staat namelijk voor beweging, die zie je in je lichaam terug in je ademhaling maar ook in de signalen die je hersenen krijgen via je zenuwstelsel. Beweging kan pas ontstaan als daar ruimte voor is. Ruimte vindt je overal in je lichaam van de meest minuscule cellen tot je complete spijsverteringskanaal dat je de ruimte geeft om voeding om te zetten in energie.

 

IEDEREEN IS VERSCHILLEND!

De verhouding van de elementen in je lichaam is voor iedereen anders.  We zijn allemaal verschillend dus hebben ook allemaal een andere aanpak nodig. Wat gezond is voor de één kan ‘killing’ zijn voor een ander. De verhouding van elementen verandert ook continu. Afhankelijk van de tijd van de dag en van de seizoenen. In de zomer hebben we meer zon en hitte dus meer vuur en in de winter meer wind & water. Ook waar je bent heeft invloed. Boven op een bergtop, in een klamme jungle of een gortdroge woestijn. Overal vindt je een andere verhouding van de elementen en elke plek heeft dus een andere impact op je lijf. Gelukkig heb je zelf ook invloed op de verhouding van de elementen in je lichaam. Door wat je simpelweg eet en drinkt bijvoorbeeld en de manier waarop jij je dag invult. Chili pepers en intensieve work-outs gooien wat meer vuur in je systeem terwijl een sappige nectarine het water element verder aanvult en voor verkoeling zorgt. Het draait in Ayurveda om het creëren van balans en je aanpassen aan de ritmes van de natuur. De dagelijkse ritmes van dag- en nacht, de invloeden van de seizoenen, maar ook je eigen (levens)cyclus.